Vandaag kwam een zeldzame vlinder langs in het Bos : de keizersmantel (Argynnis paphia). Niet alleen zeldzaam in het Bos (het is de eerste keer dat we hem waarnemen) maar toch ook wel zeldzaam in Belgiƫ. Daarvoor baseren we ons op de excellente waarnemingen.be website die alle natuur waarnemingen in Belgiƫ groepeert.
De keizersmantel is toch wel een vrij grote vlinder. Hij kan een vleugellengte tot 3,5 cm bereiken. Hij voedt zich vooral met nectar van distels en koninginnekruid, soorten die in het Bos wel redelijk aanwezig zijn. De rupsen leven dan weer van viooltjes. De soort overwintert trouwens als rups in mos op boomstammen dicht bij groepjes viooltjes. In de lente kruipen ze dan naar de plantjes toe om te beginnen eten. De vlinder vliegt tussen midden juni en midden september.
In het Frans heet de soort trouwens ‘Le Tabac d’Espagne’, een toch wel vreemde naam. De Latijnse naam heeft Aphrodite als oorsprong : Argynnus is een aanspreektitel van Aphrodite, en Paphia of Paphos is de plaats waar Aphrodite, na haar geboorte in de golven, aan land ging.
We zullen onze ogen openhouden om te zien of hij in de toekomst nog eens wil langskomen.
