Spechtennestje

Niet ver van de houtberging staat een dode, afgekraakte berk waar dit jaar een koppel grote bonte spechten (Dendrocopus major) is komen broeden. Het nestje is door het mannetje uitgehouwen ergens in de winter, maar we hebben het pas ontdekt door het constante getjirp van de jongen. En het duurt niet lang om het aan en af vliegen van de ouders te ontdekken. Ze houden je echter goed in de gaten en vliegen pas naar het nest als je ver genoeg verwijderd bent.

In het begin kropen de ouders helemaal in het nest maar met het groter worden van de jongen bleven ze daarna buiten zitten en gaven zo het voedsel door. De video hieronder is een montage van de aan en afvliegende ouders die de jongen voederen. Zowel het mannetje als het vrouwtje doen dit. Het mannetje herken je aan de rode vlek achteraan op de kop. We zien achtereenvolgens het vrouwtje, het mannetje en nog twee keer het vrouwtje aanvliegen met eten. Duidelijk is ook het constante getjirp van de kleintjes te horen. De ouders zijn bijna heel de tijd in de weer. Dit houden ze een drie tot viertal weken vol.

Een weekje later kwamen de jongen soms al wat naar buiten piepen. Dat zie je op de foto hieronder. Je herkent de jongen aan de rode vlekt op het voorhoofd. Volwassen dieren hebben dit niet meer.

Eén van de jongen durft al eens naar buiten piepen.

Uilenjongen uitgekomen

Toen we een paar weken geleden de uilenkast inspecteerden vonden we er, zoals eerder beschreven, een wijfje dat 4 eieren aan het uitbroeden was. Vandaag zijn we gaan kijken of ze allemaal zijn uitgekomen. En jawel, in de kast zaten 4 stevige jongen. De moeder was al niet meer aanwezig. Van zodra de jongen wat groter worden laat het wijfje ze achter. Dan blijven de jongen nog een tijdje onder elkaar en trekken dan de kast uit, nog voor ze goed en wel kunnen vliegen. Ze klimmen dan langs de takken van de bomen omhoog.

Maar nu waren ze dus alle vier nog aanwezig. De jongen wegen tussen 310 en 385 gram met vleugellengtes tussen 138 en 160 mm. De eieren komen immers niet allemaal tegelijk uit maar zowat om de andere dag. Zo vind je altijd grotere en kleinere uiltjes in hetzelfde nest.

De vier bolletjes dons bijeen
Zijn ze niet schattig…